System Odwróconej Osmozy
RO6 to nowoczesny sześciostopniowy system odwróconej osmozy. Wyposażony został w trzy filtry wstępne, membranę osmotyczną oraz dwa liniowe filtry końcowe (RO6 Young posiada wkład "L-Young" mineralizujący, alkalizujący i jonizujący wodę).
Filtry z odwróconą osmozą to najchętniej wybierane i montowane filtry kuchenne. Oczyszczają wodę eliminując zanieczyszczenia mechaniczne, związki metali ciężkich, bakterie i wirusy. Zapewniają możliwość picia krystalicznie czystej, zdrowej wody o cechach wody źródlanej. Systemy te montuje się zazwyczaj w szafce pod zlewem kuchennym.
System umożliwia dziennie pozyskiwanie do 280* litów wody o neutralnym pH*.
*woda osmotycznie czysta pod wpływem CO2 z powietrza ulega z czasem zakwaszeniu i wartość pH spada
Zalety:
Korzystanie z wody osmotycznej to oszczędność wynikająca z niewielkich kosztów produkcji litra wody (ok. 30 groszy/litr) oraz dbanie o środowisko, gdyż generuje się mniej odpadów w postaci butelek.
W zależności od potrzeby system może być oparty o korpusy serii WFW lub WFU.
Zestaw zawiera system RO, wylewkę, zbiornik, komplet przyłączy, instrukcję montażu.
JAK TO DZIAŁA?
Pierwszy stopień (PS20) usuwa z wody zanieczyszczenia mechaniczne o wielkości powyżej 20 mikronów. Piasek, rdza i inne osady zatrzymywane są przez mikropory, których średnica maleje w kierunku wnętrza. Duże cząsteczki wychwytywane są przy powierzchni, natomiast małe w głębiej położonych warstwach.
Drugi stopień (BL lub GAC) usuwa z wody chlor i substancje organiczne chroniąc tym samym membranę RO i przedłużając jej żywotność. Węgiel aktywny z uwagi na swoją porowatą strukturę jest doskonałym materiałem filtracyjnym. Substancje chemiczne są adsorbowane w porach.
Trzeci stopień (PS5) usuwa z wody zanieczyszczenia mechaniczne o wielkości powyżej 5 mikronów. Piasek, rdza i inne osady zatrzymywane są przez mikropory, których średnica maleje w kierunku wnętrza. Duże cząsteczki wychwytywane są przy powierzchni, natomiast małe w głębiej położonych warstwach. Jako trzeci stopień może zostać zastosowany inny wkład, dostosowany do potrzeb klienta.
Czwarty stopień (membrana RO) zbudowana jest z wielu warstw półprzepuszczalnej, porowatej membrany. Pory membrany są na tyle duże, że może przez nie przenikać woda, ale na tyle małe, że nie przepuszcza innych substancji. W ten sposób z wody usuwane są drobnoustroje, a nawet jony.
Piąty stopień (L-GAC) liniowy wkład węglowy poprawia smak i zapach wody.
Szósty stopień: (L-MIN) wkład mineralizujący. Wzbogaca wodę w minerały usunięte w procesie odwróconej osmozy, lub
(L-YOUNG) wkład alkalizująco-jonizująco-mineralizujący zawierający mieszankę wysokiej jakości złóż ceramicznych pochodzenia naturalnego. Odpowiednio dobrane proporcje złóż spełniają trzy funkcje: alkalizują, mineralizują oraz jonizują wodę, co ma bardzo
korzystny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Obniża ORP wody aż do -400 mV nadając jej silne właściwości antyoksydacyjne i opóźniające procesy starzenia, chroni przed działaniem wolnych rodników oraz odkwasza organizm. Wzmacnia odporność na
choroby, mineralizuje wodę i wzbogaca ją w m.in. wapń, magnez, sód, potas, żelazo, selen.